Home / Akıllı Telefonlar / TCL Plex incelemesi TCL Plex İnceleme

TCL Plex incelemesi TCL Plex İnceleme

  • Şık tasarım
  • Hoş ekran
  • Pil ömrü
  • 128 GB hafıza
  • 48 MP kamera
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • Ülkü pil ömrü
  • Şarj vadesi
  • NFC, Üstün Bluetoth, aptX
  • Çok kaygan
  • Gece çekiminde grenler
  • Su muhafazası yok
  • Kablosuz şarj yok
Özetle

Sonuç olarak TCL’in kendi ismiyle birinci akıllı telefon denemesi olduğunu söyleyebileceğimiz Plex, sahip olduğu özelliklerle orta segmentin gereksinimlerini karşılayabilecek kapasitede bir telefon olmayı başarıyor. Münhasıran ekranı ve dizaynıyla ilgi odağı olan ve gerek pil ömrü gerekse rekabetçi performansıyla düzgün sonuçlara imza atan TCL Plex, şu an fiyatıyla da düzgün seviyede mekan alıyor. TCL Plex, kasım başında Türkiye’de 3499 TL fiyatla satışa çıkmıştı, lakin şu an 2238 TL fiyatla bulmak mümkün ki, bizce bu fiyata daha rekabetçi durumda. Aksi halde telefona vereceğimiz not daha düşük olacaktı açıkçası, çünkü önünde değerli rakipleri bulunuyor. Gelgelelim şu an bu fiyata değerlendirilebilecek düzgün seçeneklerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Kimler Almalı

2500 TL altı fiyat bandında uygun bir telefon satın almak isteyenler TCL Plex’ten şad kalacaklardır.

TCL’in kendi ismiyle birinci akıllı telefonu Plex’i inceledik, satın alınır mı alınmaz mı yanıtını verdik

Alcatel ve Blackberry üzere markaları elinde barındıran TCL, bundan sonra ismini daha çokça bizlere duyuracak. TCL, bundan sonra kendi ismini taşıyan akıllı telefon modelleriyle de memleketimizde olacakken, öte yandan televizyonlarıyla da önümüze çıkacak. Bilindiği üzere TCL, birebir hengamda yerkürenin en büyük ekran paneli üreten firmalardan biri ve kendi isminde televizyonları da bulunuyor. Yakında raflarda göreceğiz. Şimdilik birinci eser ise bahsettiğimiz üzere Plex. Bu incelememizde Plex’i tüm yanlarıyla ele alacağız.

Plex, geçtiğimiz aylarda Berlin’de düzenlenen IFA 2019 Fuarı’nda tanıtılmıştı hatırlarsanız. Velev o fuarda standı da ziyaret etmiş ve TCL Türkiye Memleket Yöneticisi Tamer İşisağlam ile de bir röportaj gerçekleştirmiştik. Kısa bir müddet evvel de memleketimizde satışa sunulan Plex, lansman sonrası çabucak elimize geçti ve o devrandan beri de kullanıyoruz. Bu incelememizde de Plex hakkında edindiğimiz izlenimlerimizi sizlere aktaracağız.

Tasarım

TCL Plex, tasarım bakımından hayli esterik bir model, bunu birinci etapta belirtmek gerek. Kenarları metal çerçeveler ile çevrili telefonun art yüzü de cam materyalden oluşuyor. Klasik bir dizayna sahip olduğunu söyleyebileceğimiz telefonun, elimizdeki rengi Opal Beyaz. Bu rengiyle elde epey kibar görünen telefonun kamera sahasının ton farkı ile renklendirilmiş olması da şık görünümü destekliyor. Bu arada telefonun ayrıyeten bir de siyah renkli seçeneği nokta alıyor.

Bu arada telefonun art yüzeyinin üzücü halde kaygan olduğunu da mahsusen belirtmemiz lazım. Çok hafif bir eğimli yere bıraksanız dahi, telefonun nasıl yavaş yavaş kaydığını görmeniz mümkün. O nedenle telefonu mümkün mertebe kaymaz yerlere bırakın yahut daha uygunu kutusundaki kılıfıyla birlikte kullanın. Aksi halde masadan düşmesi çok sürmeyecektir.

Gövdesinin gerisinden kenarlara gerçek kavisli hatlarıyla incelen telefon, 8 mm kalınlığında. Ekran kenar çerçeveleri de nispeten ince tutulan telefonda, ekranın sol bucağında de kamera deliği yan alıyor. Yeniden telefonun üst kenarına, ekran ile çerçeve arasına epey ince bir biçimde ahize yerleştirilmiş.

TCL Plex, 3.5 mm kulaklık girişine yan veren telefonlardan biri olmasıyla sevindirici. Kutu içeriğinde bir kulaklık taraf almıyor, lakin 3.5 mm jak sayesinde kendi kulaklığınızı kullanabilme özgürlüğünüz var. Bu arada kutu içeriğinde telefon kılıfı mekan alırken, ekranın üzerinde de halihazırda bir sinema kaplamanın bulunması da sevindirici bir detay.

Telefonun alt kenarına baktığımızda burada USB-C portunu görüyoruz. Burada başkaca çift hoparlör ızgarası mevcut. Ama bunlardan sırf sağ taraftakinden ses gelirken, sol yandaki kozmatik olarak buraya yerleştirilmiş.

TCL Plex’in sol yanına baktığımızda da burada Akıllı Anahtar ismi verilen bir tuşun olduğunu görüyoruz. Bir kere bastığınızda Google Asistan‘ı başlatan bu tuşu kişiselleştirmeniz mümkün. Ayarlardan erişebileceğiniz Akıllı Anahtar kısmından bu tuşa tek ve çift basma yahut uzun basmaya nazaran pratik yahut bir seri özellikten istediklerinizi atayabiliyorsunuz; kullanışlı bir özellik.

Sol kenarda tekrar microSD kart ve SIM kart çekmecesi de taraf alıyor. Telefonun hafızasını microSD kart ile 256 GB daha arttırabiliyor ve 2. bir SIM kart takabiliyorsunuz.

Ekran

TCL Plex, bilhassa ekranıyla dikkat çeken telefonlardan biri oluyor. Halihazırda panel üreticisi olma avantajını burada kullanan TCL, ekrana şahsi birtakım özellikler getirmiş. 6.53 inç büyüklüğünde IPS LCD panelden oluşan ve 1080×2340 piksel çözünürlük sunan ekran, 19.5:9 manzara en – uzunluk orantısına sahip. Buraya kadar her şey standartlar çervevesinde görünse de, TCL Plex’te NXTVISION ismi verilen kişisel bir ekran motoru kullanılmış.

NXTVISION ile bir arada manzarayı geliştiren şirket, ekranda görüntülenen içeriğin rengi üzerinde 6 eksenli düzgünleştirmeye gidiyor ve bu sayede mahsusen multimedya pratiklerinde farkı görüyorsunuz. Görsellerin daha net görünmesi için 2D kenar güzelleştirme özelliğini kullanan NXTVISION, başkaca medya görüntülemelerinde de SDR’dan HDR’a gerçek vakitli dönüştürme özelliğini kullanıyor.

Ayarlardan NXTVISION için ayrılan kısımdan buna hususî ayarları bir arada görebiliyorsunuz. Buradan yeniden telefonu okuma moduna alabilir, ekran rengini ayarlayabilir ve adaptif tonlama özelliğini aktive edebilirsiniz.

Açıkçası kabul etmeliyiz ki ekran ziyadesiyle hoş görünüyor. Keskin ve kontrastıyla çarpıcı duruyor. Dış tasarruflarda da hoş imaj üreten ekranı elbette parlak güneş ışığı altında görüntüleyemedik; lakin adaptif tonlama ve NXTVISION’ın ekran parlaklığını arttırmasıyla bir arada güzel bir deneyim elde edilebileceğini sanıyoruz.

İşletim Sistemi

TCL Plex’te Android 9 işletim sistemi konum alıyor. Fakat TCL, kendi arayüzünü de telefonda önümüze çıkartıyor. Nispeten sade görünen ve akıcı çalışan bu arayüzde TCL’in kendi hususî birtakım tatbik ve seçenekleri de dikkati çekiyor.

Google pratikleri, Netflix ve Facebook‘un yüklü olarak geldiği işletim sisteminde, araçlar menüsünde FM Radyo’yu da görmeniz mümkün.

TCL birtakım şahsi tatbikler da getirmiş. Bunlardan biri Telefon Değiştir pratiği. Switch Phone tatbikini edinerek eski telefondan Plex’e geçiş sağlanabiliyor. Tekrar kendi web tarayıcısını bulunduran telefonda, evraklarınıza kolay erişim için bir Evrak Başkanı de yerleştirilmiş.

Cihaz optimizasyonu için bir Optimize kısayolu ekranda bulunurken, öte yandan Akıllı Başkan kısmından da pratiklerinizi güzelleştirebilir, pil tasarruf modlarına kolay erişim sağlayabilir, bellek boşaltımı yapabilir bildirim ayarlarını yapılandırabilirsiniz.

Bu arada telefonun Gelişmiş Özellikler kısmında daha bir seri ayar bölge alıyor. Ekran kaydediciden tutun da tek el modu, başta da bahsettiğimiz Akıllı Anahtar ve jestlerle denetime ait ayarlar burada mevcut. Tekrar Gezinti Çubuğu kısmından da ekranın altındaki navigasyon tuşlarının yerleşimini değiştirebileceğiniz haberini de verelim.

İşletim sistemiyle de umumî tasarruf deneyimiyle bizi kendinden şad bırakan telefon, elbette yeni launcher yüklemek isteyenlere de açık. Yani şayet kullanmak istemezseniz, bunu değiştirebilirsiniz. Lakin bizce pek sade ve akıcı çalışması açısından da optimizasyonu uygun durumda.

Teknik Özellikler ve Performans

TCL Plex, orta segmente ilişkin modellerden biri. Qualcomm Snapdragon 675 işlemciden güç sağlayan telefon, 2 GHz performans, 1.7 GHz verimlilik odaklı 8 çekirdekli yapıda. Telefonda Adreno 612 grafik ünitesi nokta alırken, 6 GB RAM ve 128 GB depolama üniteleriyle de kağıt üzerinde yeterli görünüyor. Bilhassa RAM kapasitesinin 6 GB olmasının avantajını hem testlerde hem de umum tasarrufta görüyorsunuz.

Bu teknik takım ile günlük tasarruflar için pek yerinde duran telefon, içtimaî medya pratikleri olsun, oyun deneyimi olsun rahat ettirecek bir model oluyor. Bilhassa tanınan oyunlardan PUBG‘de deneyimlediğimiz telefonda HD grafik ayarlarında rastgele bir donma kasma gözlemlemediğimiz Plex, yeni oyunlardan Call of Duty Çağdaş Warfare‘de ise yeniden yüksek grafik ayarlarında akıcı bir performans göstermeyi başardı. Bu arada her iki oyunda da telefonun ısı seviyesinin minimum olduğunu belirtelim.

Bu arada sentetik test sonuçlarına da baktığımızda telefonun orta segmentin başarılı bir üyesi olduğunu görüyoruz. AnTuTu Benchmark’ta 216591 puan toplayan telefon, bu skorlarla son devirde bu kategoride incelediğimiz telefonlarla yan yana geldiğinde yeterli bir noktaya yerleşiyor. Honor’un son modeli 9X‘ten, Samsung’un Galaxy A50, Galaxy A70 ve Galaxy M30s modellerinden daha güzel sonuca imza atan TCL Plex, Xiaomi Redmi Note 8 Pro’nun akabinde bu listede 2. sırada taraf alıyor. Fiyat konusunda ise Redmi Note 8 Pro ile çekişiyor. Telefonun fiyat değerlendirmesine sonuç kısmında değineceğiz.

TCL Plex’te nokta alan birtakım bilhassa ise bilhassa güzelimize gitti. Telefonda 802.11ac Wi-Fi‘ın yanı sıra Bluetooth 5 desteğinin olması ve başkaca aptX desteği bulundurması sevindirici detaylar. Bluetooth konusunda TCL’in Muhteşem Bluetooth ismini verdiği özellik, birebir anda 4 farklı hoparlöre yahut kulaklığa birden bağlanma imkanı tanıyor. Bu sayede münhasıran bluetooth kulaklıklarla kullanarak mini silent disko partileri verebilirsiniz. Irtibat konusunu kapatmadan telefonda NFC desteğinin olması da kıymetli bir vesair avantaj oluyor.

TCL Plex ile yapılan testleri hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Güvenlik Usulleri

TCL Plex’te güvenlik formülleri arasında klasik Pin, desen ve parolanın yanı sıra art yüzden ulaşabileceğiniz bir parmak izi sensörü de bölge alıyor. Parmak izi sensörünün tarama vadesi hayli süratli. Çok akıcı halde tarama gerçekleştirebiliyor. Lakin parmak izi sensörünün biçimi sebebiyle birinci başlarda parmağınızı her götürdüğünüzde mekanını tutturabilmesi biraz güç olabiliyor. Alışması devir gerektirecektir.

Öte yandan yüz tanıma da telefonda mevcut. Çok çok karanlık bir ortamda olmadığını durumlarda yüz tanıma özelliğinden de süratli geri bildirim alabiliyorsunuz.

Pil Ömrü

TCL Plex’te 3820 mAh kapasitesinde bir batarya nokta alıyor. 4000 mAh’e yakın bu kapasite, günlük tasarruflar için çok ülkü bir performans sağlıyor. Şayet telefonu çok yormuyorsanız, yaklaşık 2 güne kadar da bu vadeyi uzatabiliyorsunuz. Evet, spesifik tasarruflarda durum nasıl?

Şayet telefonla çok oyun oynamayı sevenlerdenseniz, oyunun tipine nazaran farklı senaryolar mümkün. Mesela şayet sıkı bir PUBG oyuncusuysanız, bu telefonla kabaca 4 saat boyunca aralıksız PUBG oynayabilirsiniz. Şayet yüksek grafik ayarlarında Call of Duty Asrî Warfare oynayacaksanız, bu senaryoda da 2 saatlik performans almanız mümkün. Şayet gün içinde ara ara oyun oynuyorsanız ise, 30 dakikalık PUBG deneyimi sonrası yüzde 13 bataryanın tükendiğini görecek, Çağdaş Warfare’de ise birebir mühlet ahir yüzde 24‘lük bir kayıp yaşayacaksınız. Elbette bunlar ekran parlaklığının da yüksek olduğu senaryolar.

TCL Plex’i oyun senaryosu kısmı için kıyaslayacak olursak, telefonun pil idaresinin Honor 9X, Oppo A9 (2020) ve Redmi Note 8 Pro ile neredeyse birebir seviyede olduğunundan bahsedebiliriz.

Medya kısmına gelirsek, ekran parlaklığı maksimum ve Wi-Fi’ya bağlı senaryoda uyguladığımız 90 dakikalık Full HD medya testimizde yüzde 19‘luk kayıp yaşadığını söyleyebiliriz. Birebir testte Honor 9X yüzde 20 ve Redmi Note 8 Pro yüzde 17 pil tüketmişti. Oppo A9 (2020) ve Galaxy M30s‘te ise yüzde 10’luk bir batarya tüketimi gözlemlemiştik.

Bu manada umum hatlarıyla pil performansıyla yeterli seviyede olduğunu söylemek mümkün TCL Plex’in. Başkaca yeniden güç tasarruf modlarının bulunduğunu da hatırlatalım.

Pekala, telefon ne kadar vadede şarj oluyor?

TCL Plex, süratle tam kapasite dolan telefonlardan biri. Sadece 30 dakika içinde yüzde 45‘i dolan batarya, 1 saat 20 dakika içinde de tam kapasite şarj olabiliyor. Telefonun kutusundaki şarj cihazının 18W’lık olduğunu da bu noktada belirtmek lazım.

  • 10 Dakika: %14
  • 20 Dakika: %31
  • 30 Dakika: %45
  • 40 Dakika: %61
  • 50 Dakika: %73
  • 60 Dakika: %84
  • 70 Dakika: %94
  • 80 Dakika: %100

Kamera

TCL Plex, art yüzde 3’lü kamera dizilimine mekan veren telefonlardan biri. 48 MP çözünürlüklü Sony IMX582 sensörüyle yeterli bir ana kamera bulunduran telefon, ayrıyeten 16 megapiksel çözünürlüğünde ve 123 noktalık görüş yeri içeren Samsung S5K3P9 ultra geniş açılı sensöre de sahip. Telefonda ayrıyeten gece modu için ayrılmış 2 megapiksel sensör de konum alıyor. Telefonda alan derinliği ise yazılımla sağlanıyor.

Ön yüzde de ekran içinde 24 MP çözünürlüğünde bir ön kamera görüyoruz. Bu noktada, hem art hem ön kameralardan 48 MP ve 24 MP formunda faydalanabilmeniz için ayar yapmanız gerektiğini söyleyelim. Şayet otomatik modda çekim yaparsanız, art kamerayla 12 MP, ön kamerayla ise 6 MP çekim yapabiliyorsunuz. Lakin kamera arayüzünden Gayrı sekmesinden Yüksek Piksel’i aktifleştirirseniz, ön ve art kameralardan tam performans sağlayabiliyorsunuz.

Bu noktada hem 48 MP fotoğraflar hem 24 MP çekilen selfie’lerin şık göründüğünü de söyleyelim. Gayri çekim ayarlarında ise iç ve dış mekanlarda mahsusen yeterli ışık altında çekeceğiniz fotoğraflar şık görünüyor. Hem selfie hem art kamerayla portre modunu kullanarak alan derinlikli fotoğraflar çekebiliyor, yeniden HDR desteği sağlayabiliyorsunuz.

TCL Plex de fotoğraf konusunda yapay zeka destekli modellerden biri oluyor. Sahne taraması yapabilen telefon, böylelikle otomatik modda da âlâ çekim koşulları oluşturabiliyor. Düşük ışık kurallarına geldiğimizde ise tekrar grenli çekimlerle karşılaşmak mümkün elbette. Bu sahnelerde de olabildiğince ışık yarar sağlayacaktır. Telefonun gece çekimlerinde yardımcı olmak için harika gece modu da nokta alıyor, lakin yeniden de detay kayıpları ile karşılaşılıyor, renklerde kayıp yaşanıyor.

Otomatik modda yapacağınız çekimlerde, kamera arayüzünde sağ tarafta simgeler göreceksiniz. Bu simgelerden üstteki ile 1x ve 2x optik zum

Şayet ana kamerayı mı kullanacak, yoksa geniş açıdan mı faydalanacağınıza karar veremiyorsanız, acilen bu ikilinin altındaki simgeye tıklayarak sahneye birebir anda 3 farklı pencereden bakabilirsiniz. Tıpkı anda yepyeni, ultra geniş ve düşük ışıklı medya pencereleri formunda bölünmüş bir seçim sunan TCL, bu pencerelerle de alternatif bir seçim imkanı tanımış.

Son olarak telefonda ağır çekim ve süratli çekim imkanının olduğunu ve 30 kare 4K görüntü kayıt imkanı sunulduğunu da belirtelim.

TCL Plex ile çekilen fotoğrafları derhal yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

TCL Plex Teknik Özellikleri
Eser ModeliTCL Plex
Eser TipiCep Telefonu
CHIP Online Notu85
ÜreticiTCL
İşletim SistemiAndroid 9
İşlemciQualcomm Snapdragon 675
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Suratı2.0 – 1.7 GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6.53 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 × 2340 px
Grafik İşlemciAdreno 612
Bellek (RAM)6 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera24 MP
Art Kamera48 MP
Art Kamera (2)16 MP
Art Kamera (3)2.0 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi3840 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar76 × 162 × 8 mm
Yük192 gr.

Satın Al

Alternatifleri

TCL Plex’e alternatif olarak Xiaomi Redmi Note 8 Pro’yu önerebiliriz.


MOBİL Cep Okulu


BİR DE BUNU OKUYUN

Huawei P40 Pro 5 Art Kamerayla Gelebilir

Huawei'nin Google pratiklerinden mahrum olarak gelecek olan telefonu P40'ın en kıymetli özelliklerinden bir tanesi, üst seviye kameraları olacak ...


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir