Home / Cep Oyun / Pilde Oyun Oynamak İçin En Uygun Ayarlar

Pilde Oyun Oynamak İçin En Uygun Ayarlar

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hareket halindeyken oyun oynamak eskiye orantıyla çok daha kolay. Öte yandan batarya teknolojisinin yavaş gelişimi ve binaenaleyh bataryaların kısıtlı şarj kapasitesi dizüstü bilgisayarların tasarrufunu kısıtlayabiliyor. Dizüstü bilgisayarımızın kısıtlı pil kapasitesini oyunlarda sonuna kadar kullanabilmek için yapmamız gereken kimi ayarlar mevcut.

Yeni Yazılım Kullanmak Değerlidir

Her hengam altını çizdiğimiz kıymetli bir bahis, işletim sisteminizi şimdiki tutmanızdır. Şayet işlemcinizin tüm güç murakabe özelliklerinden yararlanmak istiyorsanız, aktüel bir Windows sürümü kullanmalısınız. Şu anda en aktüel Windows sürümü 1909. Bu sürüm numarası önümüzdeki yıl 2004 olacak. Yeni Windows sürümü ile desteklenen gelişmiş güç planları sayesinde, işlemciden pilde tasarruf esnasında mümkün olan en yeterli verimi almanız mümkün. Ayrıyeten yeni sürümler daha az kusur barındırdığından, daha kararlı çalışma ve daha az menşe tüketimi sağlıyorlar.

Aktüel bir Windows kurduktan sonra misal çakışma ve sıkıntıları önlemek için sürücüleri de güncellemelisiniz. Münhasıran sık sık Wi-Fi kullanarak multiplayer oyun oynuyorsanız, en yeni kablosuz ağ sürücüleri yarar sağlayacaktır. Şayet sistemde bir çakışma varsa bu, gereksiz işlemci tasarrufu ve pil tüketimi demektir. Bunun önüne geçmenin yolu da yeni sürücüler kullanmaktır.

Evet sıkıntılı sürücüleri nasıl tespit edeceksiniz? Bunun için iki yazılım kullanabilirsiniz. Process Explorer, Interrupts başlığı altında size sistemde çakışma varsa gösterecektir. LatencyMon yazılımı ise sistemde en geç yanıt veren sürücüleri listelemek için biçilmiş kaftandır.

Güncelleme için de birden çok seçeneğiniz mevcut. Elle güncellemek en garanti sistemlerden biri iken, otomatik araçları da kullanabilirsiniz. Örneğin Intel Driver & Support Assistant aracı bunlardan biridir. Öte yandan cihazınızla gelen yazılımları da kullanabilirsiniz. Yakın vakitte oyun testlerini gerçekleştirdiğimiz Alienware m15 ile gelen SupportAssist bu yazılımlardan biridir. Benzeri biçimde başka üreticilerin de otomatik güncelleme araçları mevcut.

Gereksiz Yazılımları Kaldırın

Mümkün olan en düşük güç tüketimini elde etmek için art planda çalışan gereksiz pratikleri kapatmakta yarar var. Bunlar hem işlemciyi kullanıp oyun performansınızı düşürebilir, hem de pil ömrünüzü düşürebilir. Oyuna geçmeden evvel bunları kapatmakta yarar var. Mesela Chrome, TeamViewer, Skype, Spotify yahut OneDrive üzere oyunda elzem olmayan birtakım yazılımları kapatabilirsiniz. Velev şayet hiç kullanmıyorsanız OneDrive pratiğini sistemden külliyen kaldırmakta yarar var. Tekrar Hava Durumu üzere hiç kullanmadığınız Windows Mağaza yazılımlarını da kaldırabilirsiniz.

Parlaklığı Kısın Ve Uçak Moduna Geçin

Dizüstü bilgisayarlarda en yüksek pil tüketimini ekranlar gerçekleştirir. LED ekranlar her ne kadar daha tasarruflu olsa da, OLED ekranlar standart hale gelene kadar parlaklığı biraz daha kısmak zorundayız. Şayet oynadığınız oyunda yüksek parlaklık kural değilse, parlaklık seviyesini 5. kademeye alabilirsiniz. Birden fazla dizüstü bilgisayarda 10 kademe parlaklık seviyesi ayarı olduğunu da belirtelim.

Bir öbür güç tüketen bileşen de Wi-Fi modülüdür. Bunu yalnızca kablosuz ağ olarak düşünmeyin. Wi-Fi modülü tıpkı hengamda Bluetooth temasını da denetim etmektedir. Bu yüzden de şayet oynayacağınız oyun internet kontağı gerektirmiyorsa cihazı direkt uçak moduna alabilirsiniz. Bunun için umumide klavyede bir kısayol bulmak mümkün. Örneğin Alienware m15 modelinde Fn + F2 ile cihazı uçuş moduna alabiliyorsunuz.

FPS’yi Kısıtlayın

Pildeyken en üst seviye AAA oyunları oynamak pek tercih edilir olmayabilir. Çünkü dizüstü bilgisayarlarda nokta alan piller çoğunlukla adaptör kadar güç sağlayamıyor. Bu yüzden adaptörün fişini prizden çıkarır çıkarmaz performansın düştüğünü göreceksiniz. Yalnızca pildeyken daha yalın oyunlar oynamanızı öneririz. Bu cins oyunlarda da saniyede elde ettiğiniz karenin büyük bir ehemmiyeti yoktur. Bu yüzden FPS’yi kısıtlamak cihazın CPU ve GPU menşelerini daha verimli kullanmasını sağlayarak pil mühletini artıracaktır.

Bunu birden çok formülle yapabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz şayet cihazınızda NVIDIA GPU varsa GeForce Experience içindeki Battery Boost özelliğini kullanmanız.

  • GFE’yi açtıktan sonra en sağdaki çarka tıklayıp ayarlar kısmına gelin.
  • Artık soldan Oyunlar sekmesini açın.
  • Burada Battery Boost kısmını göreceksiniz.

Tavsiyemiz Optimum ayar olan 30 FPS olacaktır. Saniyede 30 kare sizin için zayıf ise de 35, 40, 45, 50, 55 ve 60 FPS seçenekleri de mevcut.

Şayet cihazınızda AMD GPU varsa Radeon Chill’i devreye sokabilirsiniz. Ya da alternatif olarak Radeon Ayarları altından V-Sync açabilirsiniz. Tabi burada V-Sync’in panel tazeleme suratına bağlı olduğunu unutmamakta yarar var. Bu yüzden 144 Hz bir panelde V-Sync açmanın pek manası yok. Birtakım oyunlarda oyun içi FPS kısıtlama seçeneği de sunulmakta, bunları da devreye sokabilirsiniz.

Ayarları Kısın

Bir oyundaki grafikler ne kadar gelişmiş ise GPU’ya binen yük de birebir orantıda artacak. GPU da sistemdeki en ziyade güç tüketen kesimdir. Grafik ayarlarını kısmak pil vadesini artırmanıza ekte bulunacaktır. Bu süreç CPU yükünü artırabilir, lakin bunu da yukarıda belirttiğimiz üzere FPS kısıtlama ile engelleyebilirsiniz.

Güç Modunu Değiştirin

Son olarak, her oyun için yüksek CPU frekansı kural değildir. Münhasıran de 2D oyunlar oynuyorsanız işlemciniz ebediyen Turbo frekansta çalışmak zorunda değil. Bu zati hem güç tüketimini artıracak, hem de sistemin ısınmasına sebep olarak fanları daha süratli döndürüp daha da ziyade elektrik tüketimine yol açacaktır. Bunun önüne geçmek için sağ alttaki pil simgesine tıklayıp buradan “Daha uygun performans” ya da “Daha güzel pil modları” şıklarını seçebilirsiniz. Şayet oyunda performans sorunu yaşamazsanız en alttaki “Pil tasarrufu” moduna da geçebilirsiniz. Bu modun ekran parlaklığını da kıstığını belirtelim.


MOBİL Cep Okulu


BİR DE BUNU OKUYUN

Çok Seveceğiniz Birbirinden En Güzel 10 Oyun

İçinde bulunduğumuz periyot itibarıyla bir yılı daha geçmişte bırakmamıza artık sayılı günler kaldı. Yıl boyunca oyun yerküresinde pek çok ...


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir