Home / Cep Telefonu Arızaları / Batarya Arızası Nasıl Anlaşılır?

Batarya Arızası Nasıl Anlaşılır?

Batarya Arızası Nasıl Anlaşılır?

Akıllı telefon kullanıcılarının en çok sorduğu soruların başında, “batarya arızası nasıl anlaşılır?” sorusu yer alır.

Her canlının bir ömrü olduğu gibi bataryalar canlı olarak tanımlanmasa bile belirli ömürleri olduğu söylenebilir. Bazı bataryalar uzun süre sorunsuz kullanılabilirken bazı bataryaların çok kısa süre içerisinde deforme olduğu veya bozulduğu görülebilir. Peki, bataryanın arızalandığı nasıl anlaşılır? Batarya bozulursa ne olur? Bataryası biten telefon nasıl anlaşılır? Telefonunuzda görmüş olduğunuz birkaç belirti, bataryanın arızası hakkında size ipucu verir.

Bataryanın El veya Göz ile Kontrolü

Bataryanın arızalı olup olmadığını anlayabilmek adına, telefonun bataryası teknik beceri uygulanmadan çıkarılabilecek durumdaysa yuvasından çıkarılıp, el ile kontrol edilmeli. Normal bir bataryanın yüzeyi oval olmak yerine son derece düz bir yapıdadır. Sorunlu bir bataryanın ise yüzeyinin oval olduğu ve bataryanın şiştiği görülür. Batarya hafif sıkıldığında bu şişkinliğin içeri göçtüğü rahatlıkla fark edilir.

Ayrıca şişen bir batarya görsel olarak da bozulma yaşar ve çıplak gözle bataryanın şiştiği tespit edilebilir. Bataryada şişme ve oval bir şekil alma durumu varsa, bataryanın çok ömrünün olmadığı ve arızalandığı söylenebilir.

Batarya Sağlık Uygulamaları

Batarya sağlık uygulamaları, bataryanın ne kadar ömrü kaldığı konusunda gerçeğe yakın bilgiler verir. Android veya App Store’dan indirilen herhangi bir uygulama vasıtasıyla telefon bataryasının ne kadar ömrü kaldığı yüzdeli birimlerle görülebilir. Eğer uygulama batarya ömrünün %90’nın altında olduğunu söylüyorsa, maalesef ki “batarya arızası nasıl anlaşılır?” sorunuza pek olumlu cevap alamazsınız.

Pil Yüzdesinin Ani Düşüşler veya Yükselişler Yaşaması

Arızalı bataryaya sahip olan cihazlarda, pil yüzdesinin ciddi bir dengesizlik yaşadığı görülür. Cihazın şarj edilmesinden sonra herhangi bir işlem yapılmasa dahi %100 olan pil yüzdesi, bir anda %70’lere düşebilir. Yapılan işlemler sonrasında ise yüzdeler 5’er veya 10’ar olarak azalabilir. Ayrıca cihazı şarja takmanız durumunda ise pil yüzdesinin bir anda çok yüksek seviyelere çıktığı görülebilir. Bu tür durumlar bataryanın sorunlu olduğunun kesin göstergesidir.

Cihazın Şarjı Varken Birden Kapanması

Cihazınızın %20, %30, %40 ve hatta üzeri seviyelerde şarjı olmasına rağmen birden kapandığını ve açmaya çalıştığınızda ise telefonunuzu şarj etmeniz gereken bir uyarıyla karşılaştığınızı görüyorsanız, bataryanız pek iyi durum değil demektir. “Batarya arızası nasıl anlaşılır?” sorusunu soran kullanıcıların en çok karşılaştığı durumların başında gelir söz konusu belirti. Cihazın pil yüzdesine bakıldığında şarjın yeterli olduğu görülür ancak yapılan en ufak işlemde bile cihaz kapanabilir. Bu durum cihazın işletim sistemi olarak zarar görmesine de neden olur. Bu belirti, bataryanın artık tamamen arıza yaptığının en önemli göstergesidir.


MOBİL Cep Okulu


BİR DE BUNU OKUYUN

Yükleme Hızı Nasıl Artırılır?

Bir yandan download suratı konusunda külfet yaşarken, bir yandan da upload suratı dertleriyle boğuşuyoruz. Münhasıran internet üzerinden ...


4 comments

  1. Geçen sene Pokemon go oynarken, telefonu sürekli şarjda tutuyordum. Malum batarya hemen boşalıyor. Yaklaşık 1 ay sonra batarya öyle bir şişti ki az kalsın patlayacaktı. Çok dikkat etmek lazım.

  2. Cihazım çoğu zaman %20-30 şarjı varken birden bire kapanıyor sanırım bataryamda bir problem var. Yazınızı inceledim bu konuya değinmişsiniz ayrıca bazende aniden şarj çok hızlı azalıyoe sanırım bataryayı değiştirmem gerekli:( Umarım çok pahalı değildir bataryalar

  3. Batarya arızası konusunda özel bilgilendirme için teşekkürler

  4. Oyun oynarken Malum batarya hemen boşalıyordu ama bu dediklerinizi yaptıktan sonra daha yavaş gitmeye başladı detayları yazacağım teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir