Home / Cep Telefonu Arızaları / Yasaklı, Engelli Sitelere Nasıl Girilir?

Yasaklı, Engelli Sitelere Nasıl Girilir?

İnternette dolaşırken yasaklı yahut engelli sitelere denk gelmeniz doğal. Günümüzde pek çok devlette, yerde sitelere erişim kösteği getiriliyor. Ek olarak artık bağlandığımız ağlara kişisel halde bile kimi siteler engellenebiliyor. Okul, iş tarafı, devlet daireleri ve çeşitli kamu kuruluşlarında YouTube, Facebook üzere birtakım çevre medya sitelerine erişim bulunmuyor.

Kimi muallimler, ders anlatmak için YouTube üzere platformlardan örnek medyalar gösterebiliyorlar. Başkaca Vikipedi her ne kadar görüşmeler sonuç vermese de yasaklı durumda ve devir hengam her internet kullanıcısı bir ensiklopediye muhtaçlık duyabilir. Bu rehberde içerisinde 6 farklı yolla erişime kapatılan, bulunduğunuz ağda yasaklı olan sitelere nasıl girilir sorusunu yanıtlıyoruz.

Engelli ya da yasaklı sitelere nasıl girilir?

  • Tarayıcı eklentileri,
  • Muteber VPN,
  • URL tarafına IP tasarrufu,
  • Google Çeviri ile erişim,
  • HTTP ilişkisi ile erişim,
  • DNS değişimi,

Eklentiler:

Proxy siteleri yahut sağlıklı ve fiyatlı VPN hizmetlerinin internet sitelerine giriş de engellenebiliyor. Bundan mütevellit birinci metodumuz tarayıcınıza uzantı olarak kurabileceğiniz VPN hizmetleri olacaktır. Tarayıcınızın mağaza kısmından olağan bir araştırmayla bulabileceğiniz birçok tasarrufu kolay VPN hizmetleri var lakin bizim tekliflerimiz şunlar:

  • DotVPN
  • ZenMate
  • Hotspot

Kendinize iyi gördüğünüz VPN hizmetini seçtikten sonra tek yapmanız gereken Chrome’a ekle butonuna basıp yüklenmesini beklemek. Akabinde sağ üst tarafta bulunan kısma uzantının simgesi gelecektir. Oradan itibaren de tasarrufu nispeten yalın diyebiliriz. Ayrıyeten tarayıcı üzerinden Proxy değiştirme sürecinden bahsetmeyeceğiz çünkü bu uzantılar tam da o işe yarıyor.

VPN tasarrufu:

Isminden da anlaşılacağı üzere VPN (Sanal Proxy Ağı) yazılımları, IP adresinizi gizleyen bir perde vazifesi görüyor. Bilirkişilerin dediğine nazaran muteber bir VPN hizmeti kullanmak hem haberlerinizin zımnî kalması ismine hem de sitelere en inançlı halde girebilmeniz için en düzgün yol. Bütün tanınan VPN sağlayıcılarının Windows, Mac, iOS ve Android’te pratikleri bulunuyor.

Şayet muteber bir VPN sağlayıcısı istiyorsanız tavsiyelerimiz NordVPN, ExpressVPN ve PIA (Private Internet Access) olacaktır.

URL noktasına IP ile bağlanma:

Birçoğumuz her internet sitesinin URL’sinin bir IP adresine sahip olduğunu ve siteyi yasaklayan yetkili şuranın IP tarafına URL’yi yasakladığını biliyoruz. Bu durumda yasaklı internet sitelerini tarayıcınızda açmak için sitenin IP adresini kullanmayı deneyebilirsiniz. Bunun için:

Windows:

  • Arama kısmından Çalıştır yazıp açın ve oraya CMD yazıp Enter’a basın
  • Komut başkanında ‘tracert url.com’ yazıp Enter’a basın (Örnek: tracert wikipedia.org)
  • Site isminin yanından URL’yi kopyalayıp tarayıcınıza yapıştırın ve Enter’a basın

Macintosh:

  • Ağ izleyicisini açıp üst kısımdaki Traceroute seçeneğine tıklayın
  • Buradan IP adresini bulmak istediğiniz site adresini girin

Linux:

  • Terminal’i açın
  • Buraya ‘dig url.com’ kodunu yazıp Enter’a basın (Örnek: dig facebook.com)

iOS ve Android:

iOS ve Android cihazlarınızda bir sitenin IP adresini öğrenmek için pratik mağazasından indirebileceğiniz birçok tatbik var lakin bizim teklifimiz Network Analyzer olacaktır. Bu tatbikten etrafınızdaki Wi-Fi adreslerinin detaylarını, gecikmenizi, sitelerin IP adreslerini görebilir ve DNS sorgulayıcısını kullanabilirsiniz.

Google Çeviri’yi kullanın:

Birçok kurum, siteleri yasaklasa dahi Google Çeviri üzerinden bu sitelerin arabelleklerine ulaşılabildiğini bilmiyor. Örneğin YouTube’a birçok resmi kurumun yasaklamasına karşın Google Çeviri üzerinden giriş yapabilirsiniz. Bunun için:

  • Tarayıcınızdan Google Çeviri’ye girin
  • Girmek istediğiniz sitenin URL’sini çeviri kısmına girin
  • Sağ tarafta beliren linke tıklayın

URL’yi tam yazın (Güvensiz olabilir):

Birtakım internet siteleri tarayıcınız tarafından inançlı olmayan bir site olarak gözükebilir. Bunun sebebi ise sitede doğrulanmış bir SSL yüklü olmamasıdır. Bu cins internet sitelerine girebilmek için tarayıcının URL kısmına www.url.com noktasına http://www.url.com yazmayı deneyebilirsiniz.

Önünüze bir güvenlik uyarısı seçeneği çıkabilir, burada ‘yeniden de devam et’ seçeneğini işaretleyin ve internet sitesine giriş yapın. Bu yol çok kullanışlı bir metot değildir ama kimi durumlarda işinize yarayabilir.

DNS değiştirin

DNS (Domain Name Server) değiştirerek yasaklı sitelere nasıl girilir sorunuzun karşılığını bulabilirsiniz. Android, iOS, Windows ve Mac üzerinden nasıl DNS değiştireceğinizi daha evvel hazırladığımız bir rehberde bahsetmiştik. DNS nasıl değiştirilir rehberimize ulaşabilirsiniz.


MOBİL Cep Okulu


BİR DE BUNU OKUYUN

Yükleme Hızı Nasıl Artırılır?

Bir yandan download suratı konusunda külfet yaşarken, bir yandan da upload suratı dertleriyle boğuşuyoruz. Münhasıran internet üzerinden ...


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir